Juneći file na batatu s umakom od crnog vina ukusno je jelo koje će oduševiti vaše ukućane. Pripremite ga kao glavno jelo. Iako je priprema nešto zahtjevnija, ne treba previše vremena kako bi jelo juneći file na batatu s umakom od crnog vina bilo spremno za posluživanje.
Juneći file na batatu s umakom od crnog vina sastojci:
- 80 dkg junećeg filea
- 2 češnja češnjaka
- pola žličice sušene majčine dušice
- 6 dkg smeđeg šećera
- 5 dcl crnog vina
- 4 klinčića
- 40 dkg ljutike
- grančica ružmarina
- 10 dkg maslaca
- 45 dkg batata
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Juneći file na batatu s umakom od crnog vina priprema:
Meso posolite, prelijete maslinovim uljem i stavite na vruću gril tavu te pecite sa svih strana. Nakon 5 minuta premjestite mesu u vatrostalnu posudi i pecite na 130 stupnjeva oko 70 minuta.
U drugoj posudi zagrijte smeđi šećer i neka se karamelizira. Dodajte češnjak, crno vino, majčinu dušicu, ružmarin, klinčiće, ljutiku i kad zavri kuhajte na laganoj vatri.
Maknite s vatre, ljutiku izvadite te u umako dodajte malasc i miješajte dok se maslac ne rastopi.
Procijedite umak u posudu u kojoj se nalazi ljutika i ostavite na toplom.
U drugu posudu dodajte vodu koju ste posolili te u njoj skuhajte batat koji ste narezali na kockice. Kuhajte oko 15 minuta, ocijedite i napravite pire.
Kada je meso pečeno izvadite ga iz pečnice, narežite i servirajte s batatom i umakom od crnog vina. Dobar tek!