Budući da je bogat vlaknima i vodom, potiče zdrav probavni trakt sprječavajući zatvor. Listovi špinata također su bogati proteinima, željezom, vitaminima i mineralima.
Sastojci za juhu od špinata:
- 50g maslaca
- 1 srednji luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 srednji krumpir
- 450 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 600 ml mlijeka
- 450 g svježeg špinata
- Sitno naribana korica limuna
- Svježe naribani muškatni oraščić
Kod pripreme juhe od špinata otopite maslac u velikom loncu s poklopcem, dodajte luk i češnjak i lagano pržite pet minuta dok sastojci ne omekšaju. Umiješajte krumpir i nastavite lagano kuhati jednu minutu.
Zalijte temeljcem i kuhajte desetak minuta dok krumpir malo ne omekša. Ulijte mlijeko i zakuhajte, pa umiješajte pola špinata i koricu limuna. Poklopite i pirjajte 15 minuta dok špinat potpuno ne uvene. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta.
Ulijte juhu u blender, dodajte preostali špinat i obradite dok juha ne postane glatka. Juha sada može biti zamrznuta do jedan mjesec. Juhu od špinata kušajte i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ako je juha pregusta, možda je dobro razrijediti je s malo temeljca.