Tikvice su izvrsno povrće koje je vrlo zdravo i puno hranjivih vrijednosti. Ovih 5 vrsta jestivih tikvica morate probati.
„Cocozelle“ tikvica - Ova biljka proizvodi prekrasne tikvice s prugastom kožom. Osnovna boja kože je tamno zelena, a kremasto-zelene uske pruge protežu se duljinama plodova. Ova vrsta talijanskih tikvica poznata je po izvrsnom okusu, blagog orašastog okusa. To je ludo popularna sorta tikvica među domaćim uzgajivačima i roditelj je mnogih hibrida tikvica. Plodovi ove biljke spremni su za jesti u 55 dana kada će mjeriti između 8 i 10 inča, međutim, u rodnom domu Italije, vrlo je uobičajeno da se ove vrste tikvica beru kada su mnogo mlađe i uživaju kao tikvice za bebe.
„Tondo di Nizza“ - Ova biljka proizvodi savršeno okrugle tikvice. Ovi plodovi imaju blijedo kremasto-zelenu, glatku i sjajnu kožu. Koža je posebno tanka, pa se s njima mora pažljivo rukovati kako bi se izbjeglo oštećenje. Plodovi su spremni za jesti oko 55. dana i treba ih ubirati iz biljke kada su veličine bejzbol loptice. Ako im dopustite da narastu mnogo veći, koža će im postati tamnija i neće biti tako ukusna.
„Crna ljepotica“ - Ova biljka tikvica poznata je po svojoj sposobnosti da kontinuirano proizvodi visoke prinose povrća. Tikvice će biti duge i vitke, s tamno zelenom kožom koja je glatka i sjajna. Okus ovih tikvica je izvrstan kada se beru u bilo kojoj veličini, bilo kao dječje tikvice ili voće pune veličine, tako da se u njima može uživati kad god ih trebate tijekom ljeta.
„Nero de Milano“ - Ovo je popularna sorta tikvica koja je podrijetlom iz regije Lombardija u Italiji. Proizvodi voće duljine oko 8 inča i otvorena je vrsta biljke tikvica, koja je odavno omiljena kod domaćih uzgajivača. Proizvodi plodove tradicionalnog izgleda s tamnozelenom, sjajnom kožom. Zapravo, kože ovih tikvica toliko su tamne da izgledaju crno u nekom svjetlu, odakle dobivaju ime 'Nero de Milano', što na hrvatskom znači 'Crno od Milana'. Ova biljka voli da se plodovi beru čim sazriju, a više branja potaknut će biljku da proizvodi više voća.
„Bianco di Trieste“ - Ova biljka proizvodi vrlo blijedo zelene plodove s glatkom i sjajnom kožom. Ove tikvice su kraće od većine tikvica, pa su ponekad poznate i pod imenom „Pola duge bijele“ referirajući se i na njihovu kratku veličinu i kremasto-zelenu boju. Ove tikvice su blago natečene na jednom kraju, što ih čini izvrsnim za punjenje. Spremni su za žetvu početkom sezone, uzimajući samo 46 dana od sjetve sjemena do zrelosti. Biljka proizvodi vrlo ukusne plodove, koji izgledaju sjajno kada se poslužuju uz tamnije kriške tikvica za dobar kontrast na tanjuru.
Ove jestive tikvice izvrstan su dodatak svakom vrtu i kuhinji.