Jeste li ikada pripremali jesenska variva? Jesenska variva uvijek su prepuna okusa i savršen su izvor raznih nutrijenata koji su vam potrebni za hladne jesenske dane. Isprobajte naš recept za jedno od jesenskih variva.
Sastojci za jesensko varivo:
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 400-500 g gljiva
- 3 krumpira
- mala bundeva
- 2 žličice paprike
- žličica kumina
- 5 listova lovora
- majčina dušica
- 2 žlice glatkog brašna
- 2 žlice pirea od rajčice
- 2 povrtne kocke temeljca
- 400 ml limenke nasjeckane rajčice
- 500 ml temeljca od povrća
- sol i papar
Kako se priprema jesensko varivo?
Zagrijte pećnicu na 160°C. Ogulite i nasjeckajte sve povrće da bude spremno za kuhanje. Dodajte luk i češnjak u veliku tavu otpornu na pećnicu na srednjoj vatri s malo ulja. Pržite dok ne omekša. Dodajte papriku, kumin, lovorov list i majčinu dušicu, miješajući uz malo vode. Dodajte mrkvu i gljive, pomiješajte sa začinima i lukom. Pržiti dok se gljive ne smanje.
Zatim dodajte bundevu, krumpir, brašno, pire, kocke temeljca i pomiješajte sa svim povrćem. Ulijte nasjeckane rajčice i temeljac te prokuhajte. Kad zavrije, smanjite i isključite vatru, poklopite i stavite u pećnicu. Dinstajte 1 – 1 1/2 sat, između provjeravajte i po potrebi dodajte vode. Možda ćete morati maknuti poklopac na pola puta da se tekućina za jesensko varivo zgusne, sve ovisi o vašoj pećnici.
Kad je jesensko varivo spremno i željene gustoće, začinite sa soli i paprom te poslužite.