Važno je napomenuti da je za neke namirnice potrebna priprema prije stavljanja u zamrzivač. Ostala hrana se ni pod kojim uvjetima ne smrzava dobro.Otprilike trećina sve globalno proizvedene hrane troši se uzalud, a upotrebom zamrzivača može se smanjiti otpad od hrane i uštedjeti novac. Planiranje, ušteda prostora u zamrzivaču pri kuhanju za mnogo ljudi i brzo zamrzavanje ostataka na dan može vam pomoći da sačuvate svoje sastojke na sigurnom dok ih ne pojedete. I gotovo sve se može zamrznuti od mlijeka i sira do banana, kruha i maslaca! U nastavku ćemo navesti 17 namjernica koje možda niste znali da je moguće zamrznuti.
Sir - ako se riba i skladišti u hermetički zatvorenoj posudi, sir se odlično drži u zamrzivaču. Bacite na jelo s pizzom ili tjesteninom kako biste dobili brzi udarac.2) Mlijeko i mlijeko bez mliječnih proizvoda
Mlijeko se može zamrznuti i čuvati mjesecima. Lagano će se proširiti kada se smrzne i treba mu neko vrijeme da se odmrzne. Isto vrijedi i za zobeno mlijeko ili rižino mlijeko. Ako su domaće, mogu postati malo zrnaste pa ih, nakon što se odmrzne, procijedite kroz krpu za sir.
Maslac - čvrsto ga zamotajte u aluminijsku foliju, omot od pčelinjeg voska ili plastičnu foliju za zamrzavanje ili ga stavite u spremnik ili vrećicu za zamrzavanje. Da biste ga brzo odmrznuli, možete ga naribati ili staviti u mikrovalnu pećnicu ... ili polako ostaviti da se s vremenom odmrzne u hladnjaku.4) Rajčice
Blitz prije smrzavanja i čuvate u zatvorenoj posudi. Rajčice namjenjene za umake uvijek ćete imati spremne.
Kruh - bilo da se radi o domaćem kruhu od banane, irskom kruhu od sode ili kruhu kupljenom u trgovini, mogli biste ga narezati prije smrzavanja kako biste po potrebi održali stalnu zalihu kruha spremnog za tostiranje.6) Bobice
Bobice se lijepo smrznu, iako mogu kada se odmrzu postati pomalo mrljave. Pospite ih po kaši, ubacite u smoothie ili umutite zdrav ljetni puding.
Kolači, kolačići i keksi - vjerovali ili ne, svi se mogu staviti u zamrzivač. Ako vam je ostalo. Dobro zamotajte.
Vino se može zamrznuti, baš kao i voda. Najbolje djeluje s vinima koja su bolje rashlađena (poput bijelog ili ružičastog).
Nemojte zamrzavati jaja u ljusci. Razbijte ih u zdjelu i tucite dok se žumanjak i bjelanjak skoro ne sjedine. Smjesu stavite u hermetički zatvorenu posudu i označite datumom i brojem upotrijebljenih jaja.
Povrće poput gljiva, avokada, špinata, rabarbare (da, to je povrće!) Grah, mrkva, brokula može se zamrznuti. Ako prirodno imaju visok sadržaj vode, najbolje je da ih prije zamrzavanja propasirate ili pirjate.
Riža se može zamrznuti, ali je svakako zamrznite što je prije moguće nakon kuhanja. Pakirajte rižu u posudu za mikrovalnu pećnicu ili posudu za kuhanje čim se skuha. Kad se riža ohladi, zatvorite posudu i stavite je ravno u zamrzivač. Dobro je zagrijte tako da bude vruće prije jela.
Kuhani krumpir i pire krumpir možete zamrznuti. Učinite to kad se potpuno ohlade. Za pire krumpir možete sve prebaciti u vrećicu/posudu za zamrzavanje. Možete zamrznuti vlastite pojedinačne obroke izvlačenjem pojedinačnih dijelova poput kuglica sladoleda. Zamrznite ih na pergamentnom papiru oko sat vremena, a zatim ih prebacite u vrećicu/posudu za zamrzavanje.
Nešto nedovoljno kuhana tjestenina najbolja je za zamrzavanje. Time se izbjegava pretvorba škroba pri ponovnom zagrijavanju.
Banane se fantastično smrzavaju bez kože. Koristite smrznute banane za zdravu alternativu sladoledu ili ih prije zamrzavanja premažite otopljenom čokoladom za slatku poslasticu.
Da bi se čokolada pravilno zamrznula, temperaturu je potrebno postupno snižavati. Čvrsto zamotajte, stavite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje i ostavite u hladnjaku do 24 sata. Zatim stavite u zamrzivač. Za odmrzavanje obrnite postupak tako da čokoladu prvo stavite u hladnjak. Pobrinite se da temperatura polako raste kako biste izbjegli kondenzaciju. Kad izvadite iz hladnjaka, pustite da čokolada prije sobne temperature dođe na sobnu temperaturu. Ovo je posebno korisno za pečenje čokolade, koju vjerojatno ne koristite često.
Ako želite unaprijed pripremiti neki od recepata s humusom, možete. Nakon pripreme željenog humusa dodajte tanki sloj maslinovog ulja na vrh humusa koji je stavljen u hermetički zatvorenu posudu, zatim zatvorite i zamrznite. Za upotrebu odmrznite u hladnjaku jedan dan i dobro promiješajte.