Jela od povrća neka obavezno nađu mjesto na vašem tjednu jelovniku. Ako više nemate ideje koja jela od povrća pripremiti donosimo vam ideje za pripremu paste od povrća i burgera od povrća.
Pasta od povrća. Za ovo jelo od povrća potrebno vam je:
- 4 žlice maslinovog ulja (ili upotrijebite ulje iz povrća na žaru)
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 4 režnja češnjaka, sitno narezana
- 250 g mediteranskog povrća u žaru (paprike i patlidžani, ako je moguće) iz staklenke
- 400 g konzervirane sjeckane rajčice
- 1 žlica malih kapara
- 2 žlice grožđica
- 350 g tjestenine
- bosiljak
- parmezan.
Zagrijte ulje u velikoj tavi i kuhajte luk 8-10 minuta dok se ne počne karamelizirati (ili dulje ako imate vremena-što je slađe to bolje). Dodajte češnjak zadnja 2 minuta kuhanja. Ubacite miješano povrće, rajčice, kapare i grožđice. Dobro začinite i pirjajte nepokriveno 10 minuta ili dok ne dobijete bogati umak. U međuvremenu kuhajte kuhalo za vodu. Čašu vode ulijte u veliku posudu s malo soli i pustite da zavrije. Dodajte tjesteninu i kuhajte dok ne omekša uz malo zalogaja, a zatim ocijedite, a malo vode zadržite. Ulijte tjesteninu u umak, dodajući joj malo vode za tjesteninu ako je potrebno olabaviti. Pospite listićima bosiljka i parmezanom, ako želite, i poslužite ravno iz tave.
Burgeri od povrća. Sastojci potrebni za ovo jelo od povrća su:
- konzerva slanutka
- 400 g limuna oprati i ocijediti
- 1 mali crveni luk, grubo nasjeckan
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan, šaka peršina
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevenog korijandera
- ½ čilija u prahu
- 2 žlice glatkog brašna
- 2 žlice suncokretovog ulja
- prepečeni kruh za posluživanje
- 200 g kade salse od rajčice za posluživanje
- zelena salata za posluživanje.
Slanutak ocijedite i posušite kuhinjskim papirom. Ubacite u kuhaču zajedno s lukom, češnjakom, peršinom, kimom, korijanderom, harissa pastom, brašnom i malo soli. Miješajte dok ne postane glatko, a zatim rukama oblikujte četiri pljeskavice. Zagrijte suncokretovo ulje u tavi za lijepljenje i pržite hamburgere po 3 minute sa svake strane dok ne postanu zlatno zlatni. Poslužite uz prepečeni pitta kruh, salsu od rajčice i zelenu salatu. Upravo ste napravili još jedno jelo od povrća.