Koja vam je prva asocijacija kada pomislite na dizano tijesto? Blagdani, toplina doma, neodoljivi mirisi ili nešto treće? U svakom slučaju, slana jela od dizanog tijesta naša su tradicija i asocijacija na obitelj i dom. Danas kupujemo gotova tijesta u trgovinama, a i zbog užurbanog načina života rijetko ga stignemo sami izraditi, ali ništa ne može zamijeniti domaće tijesto načinjeno s ljubavlju u toplini doma.
Kada svladate izradu slanih jela od dizanog tijesta ona će vam postati rutina i nećete trebati više od nekoliko minuta za njihovu pripremu. Ako vam se u posljednji trenutak najave gosti, uvijek možete pripremiti sitne zalogajčiće od tijesta i namirnica koje imate u kući. Bilo da su to hrenovke omotane uskim trakama tijesta i pečene za svega 15-20 minuta ili male pizzete premazane umakom od rajčice, posipane origanom i namrvljenim feta sirom. Možete ih obogatiti slaninom, salamom ili čak ostatcima pečenog mesa. Uz piće, odlično će ići i obični klipiči posipani solju ili kuminom. Možete ih obogatiti sirom ili šunkom, a ukoliko imate malo čvaraka, dovoljno će biti da po razvaljanom tijestu posipate usitnjene čvarke i zarolate. Idealan su zalogaj uz pivo ili drugo piće.
Mogu se napraviti i male lepinjice koje će se trgati i umakati u razne namaze od sira, avokada, humus i sl. Ako nemate ni to, dovoljno ih je premazati umakom od vrhnja i češnjaka. Najvažnije je da čim vam se najave gosti, zamijesite tijesto. Dok se ono diže, pregledajte hladnjak i odaberite namirnice koje možete iskoristiti i pripremite u manje posudice tako da, čim je tijesto gotovo, samo slažete nadjev. Povrće, meso, salame, sirevi, ribe, začini i sl. ovisno o ukusu i prehrambenim navikama gostiju. Bilo što da pripremite, gosti će biti oduševljeni jer će dobiti ukusne zalogajčiće i osjećaj da su dragi i dobrodošli. Zadovoljna će biti i domaćica ili domaćin nakon što ugledaju nasmijana i zadovoljna lica svojih gostiju. Zar to nije vrijedno malog truda?