Kako pripremiti blitvu? Uvijek pripremate jedna te ista jela od blitve i želite nešto novo. Donosimo vam dva recepta za pripremu jela od blitve.
Sastojci potrebni za ovo jelo od blitve su:
- 5 žlice maslinovog ulja, plus još za zalijevanje
- 4 češnja češnjaka, tanko narezan
- ⅓ šalica krušnih mrvica,
- sol
- mljeveni papar
- 300 grama tjestenine
- 5 fileta inćuna
- čili
- 5 šalica blitve
- 3 žlice maslaca
- malo mente
- korica limuna
- žlica soka od limuna.
Zagrijte 2 žlice ulja u maloj tavi na srednje. Češnjak kuhajte, često se okrećući u tavi, dok ne postane zlatan i hrskav, oko 2 minute.
Češnjak s žlicom prebacite u malu zdjelu. U istu tavu dodajte panko i kuhajte, često miješajući, do zlatne boje, oko 5 minuta; začinite solju i paprom.
Prebacite u zdjelu s češnjakom.Tjesteninu skuhajte u velikom loncu kipuće posoljene vode, povremeno miješajući, dok ne postane al dente.
Ocijedite, rezervirajući 1 šalicu tekućine za kuhanje tjestenine. U međuvremenu zagrijte 3 žlice. ulje u velikoj tavi na srednjoj. Kuhajte inćune, zgnječite drvenom kuhačom, dok ne ostane samo nekoliko mrvica, oko 4 minute. Dodajte čile i blitvu i kuhajte dok blitva malo ne uvene, oko 1 minute.
Dodajte maslac, tjesteninu i ½ šalice tekućine za kuhanje tjestenine u mješavinu blitve i kuhajte, često prelijevajući kliještima i dodajući još tekućine za kuhanje tjestenine ako umak izgleda suh, sve dok se umak ne emulgira i ne prekrije tjesteninu. Maknite s vatre i umiješajte metvicu, koricu limuna i limunov sok. Podijelite tjesteninu po zdjelicama. Zalijte uljem i odozgo s češnjakovim prezlama i čilijem.
Još jedno super jelo od blitve je blitva na grillu.
Sastojci potrebni za ovo jelo od blitve su:
- 4 češnja češnjaka, tanko narezan
- ¼ šalice maslinovog ulja
- ½ žličica mljevene crvene paprike
- pola žličice košer soli
- mljeveni crni papar
- 2 veliki komadi blitve.
Pripremite roštilj za srednje jaku vatru. Donesite češnjak, ulje, pahuljice crvene paprike i ½ žličice. sol do vrenja u malom loncu na srednjoj. Kuhajte dok češnjak ne dobije zlatnu boju. Pustite da se ohladi; začinite solju i paprom. Kombinirajte zelje i ulje u velikoj zdjeli, masirajući ulje u zelje. Roštiljite dok lagano ne zagori i omekša, oko 1 minute po strani.