Jela ispod peke idealna su kada imate goste i želite ih impresionirati ili jednostavno želite uživati u dobrom obroku. Jela ispod peke pripremaju se lako kada imate sve potrebne sastojke.
Za pripremu jela ispod peke najbolja je teletina, janjetina, hobotnica ili raža. Važnu ulogu igra i marinada u kojoj je preporučljivo da meso ili riba stoje noć prije pečenja. Marinadu možete napraviti od maslinovog ulja, bijelog vina te začina (primjerice: sol, papar u zrnu, režanj češnjaka, glavica luka, bosiljak, vlasac, ružmarin). Kao prilog mesu ili ribi ispod peke idealan je mladi krumpir i različito povrće. Ako radite jela ispod peke znajte da su vam potrebna barem dva sata, a preporučljivo je i više, da jelo bude pečeno, sočno i hrskavo.
Peka funkcionira tako da se i do dva sata prije nego što se jela ispod peke stave peći, napravi vatra na šamotnoj ploči koja će dugo održavati toplinu. Kada se skupi dovoljno žara, možete započeti s pripremom jela ispod peke. U donji dio peke potrebno je staviti žar, malo ulja i na to posložiti meso ili riba koje su noć prije stajale u marinadi. Oko toga se poslaže krumpir i povrće te se može dodati i vino.
Pripremite jela ispod peke i uživajte u slasnim zalogajima.