Iako rižoto ima manje vitamina i minerala od cjelovitih žitarica, ona tijelu brzo daje energiju kada se pretvori u glukozu. Idealna količina pomaže vam u dobivanju mišića, jačanju imuniteta, poboljšanju probave te održavanju mentalnog i cjelokupnog zdravlja.
Sastojci za jednostavni rižoto s kozicama:
- 3 žlice maslaca
- 1 veliki luk, narezan na kockice
- 4 češnja češnjaka, zgnječena
- 200 g riže
- sol
- litra pilećeg temeljca
- 360 ml suhog bijelog vina
- sok od 2 limuna
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
- žličica zdrobljene papričice čilija
- 450 g srednjih kozica, oguljenih i očišćenih
- 100 g svježe ribanog parmezana
Priprema jednostavnog rižota s kozicama:
U velikoj tavi ili loncu s dubokim stijenkama na srednjoj vatri otopite žlicu maslaca. Dodajte luk i kuhajte dok ne omekša, 5 do 6 minuta, zatim dodajte češanj češnjaka i kuhajte još 1 do 2 minute. Dodajte rižu i miješajte dok se ne sjedini, a zatim posolite.
U serijama počnite dodavati temeljac, po 120 ml odjednom, pazeći da se temeljac u potpunosti apsorbira prije dodavanja sljedeće količine. Kad je juha gotova, dodajte 240 ml vina i kuhajte uz povremeno miješanje dok se potpuno ne upije.
U međuvremenu skuhajte kozice. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite preostali maslac. Dodajte preostali češnjak, limunov sok, peršin i čili i miješajte 2 minute, zatim dodajte kozice i začinite solju. Kuhajte kozice dok ne porumene, 3 do 4 minute, zatim dodajte preostalo vino. Pustite da provrije, zatim u rižoto dodajte mješavinu kozica i parmezan i miješajte dok se ne sjedini i postane kremasto.
Jednostavni rižoto s kozicama poslužite dok je još topal.