Postoje različiti recepti kako pripremiti sarmu, donosimo osnovni i vrlo jednostavan recept kako pripremiti sarmu. Ako ste mislili da je priprema sarme komplicirana, probajte recept i uvjerite se u suprotno.
Sastojci za sarmu:
- glavica kiselog kupusa
- 1/2 kg miješanog mljevenog mesa
- glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- šalica riže
- 2 žlice ulja
- žlica mljevene paprike
- sol
- papar
- voda
Kako pripremiti sarmu:
Najprije pripremite kiselo zelje tako da odvojite list po list. Listove možete oprati u hladnoj vodi.
Nakon toga na tavi na ulju dinstajte luk i kada omekša dodajte luk u mljeveno meso zajedno s češnjakom. U smjesu dodajte, rižu, papriku, sol i papar. Začine dodajte prema ukusu. Dobro sve promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
Uzmite list kiselog kupusa i stavite meso. Zarolajte kiseli kupus i stavite na dno lonca. Dno lonca obložite s naribanim kiselim zeljem ili listovima kupusa prije nego što stavljate sarmu.
Slažite sarme jednu do druge tako dugo dok imate nadjeva. Na kraju ulijte vodu u lonac tako da prekrije sarme. Stavite poklopac i kuhajte sarmu oko dva sata.
Prema potrebi dolijevajte vodu u lonac, sarma uvijek mora biti prekrivena vodom. Kada je sarma kuhana, možete napraviti zapršku od ulja, brašna i mljevene crvene paprike, ali možete je poslužiti i bez zaprške.