Kesten je jedinstveni plod listopadnog drveća vrste Castanea. Ovo voće je najčešće u Aziji, iako je također stoljećima povezano s tradicionalnom talijanskom kuhinjom.
Kesteni su cijenjeni zbog svog karakterističnog okusa i rastezljivosti s kojom se mogu konzumirati: kuhani, pečeni i sušeni, u obliku pekmeza ili brašna.
Također su izvrsni izvori vitamina i minerala (kao što su mangan, molibden, bakar i magnezij). No jesu li kesteni voće?
Kesteni spadaju u skupinu voća, a neki ih pojedinci svrstavaju u sušeno voće. Međutim, u usporedbi s orašastim plodovima imaju nizak udio masti. Kesten ima određena nutritivna svojstva slična žitaricama. Iako ne sadrže gluten, imaju visok udio šećera, posebice škroba.
Kesteni su bogati vlaknima, kao i mineralnim solima poput kalija, fosfora i malim količinama željeza. Na kraju, sadrže vitamine B2 i E.
Važno je zapamtiti da su energetska i nutritivna svojstva kestena drugačija od ostale skupine svježeg voća, ali da, kesteni jesu voće.