Kuhanje je vrlo jednostavno kada kuhate prema receptu, međutim važno je znati dobro procijeniti mjeru. Zato je važna izrada normativa u kuhinji kako nikada ne biste skuhali previše i morali baciti hranu, ali ne bi ni ostali gladni.
Izradu normativa u kuhinji započinjemo tjesteninom. Mjera prilikom pripremanja tjestenine je oko 100 grama po osobi. Ukoliko pripremate rižu, s obzirom da riža puno nabubri prilikom kuhanja, računajte da je dovoljno 60 grama riže po osobi. Slično je i sa ostalim žitaricama, primjerice bulgur ili proso, dovoljno je 60 grama po osobi. Ukoliko poslužujete žitarice kao prilog uz glavno jelo, možda će vam biti potrebno malo više.
Normativ u kuhinji za mlijeko i jogurt iznosi oko 250 ml po osobi. Izrada normativa u kuhinji za sir također se povećava ovisno o tome koje jelo radite. Ukoliko imate večer isprobavanja vina i sira, tada pripremite 100 grama sira po osobi. Ukoliko poslužujete sir uz suhomesnatu platu, dovoljno je 40 grama sira po osobi.
Ukoliko pripremate meso na roštilju ili na neki drugi način, vodite se normom da je od 200 do 300 grama mesa dovoljno po osobi. Kada se izrađuje normativ u kuhinji za ribu i morske plodove, tada je potrebno znati kakva se riba priprema. Ukoliko pripremate nešto poput lososa, tada se koristi file od oko 200 grama po osobi, no ukoliko je manja riba koja se prži na ulju dovoljno je 100 grama po osobi. Ukoliko pripremate kokošja jaja, dovoljno je pripremiti 2 jaja po osobi.
I za kraj, izrada normativa u kuhinji bitna je i kod posluživanja voća i povrća. Za zelenu lisnatu salatu priprema se oko 100 grama, dok se jedna rajčica poslužuje po jednoj osobi. Kada je u pitanju svježe voće, tada se uzima oko 100 grama za jednu osobu, a kada se priča o orašastim plodovima ili sušenom voću, dovoljno je 30 grama.
Izrada normativa u kuhinji važna je za svakoga tko želi na dobar način iskoristiti hranu.