Bezglutenska prehrana /

Ima li leća glutena? Koje su osnovne karakteristike leće?

Image
Foto: Pixabay

Leća je vrlo popularna i hranjiva namirnica koja se često priprema. Saznajte ima li leća glutena i koje su osnovne dobrobiti leće.

23.8.2023.
15:49
Pixabay
VOYO logo

Koje su prednosti leće? Smatra se da redovito jedenje leće smanjuje rizik od kroničnih bolesti kao što su dijabetes, pretilost, rak i bolesti srca. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih spojeva zvanih fenoli.

Leća je posebno bogata prebiotičkim vlaknima koja pospješuju rad probave i 'pohranjuju' korisne crijevne bakterije koje su toliko važne za naše zdravlje. Prehrana bogata vlaknima povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od raka debelog crijeva.

Leća je bogata vlaknima, folatom i kalijem što je čini odličnim izborom za srce te za kontrolu krvnog tlaka i kolesterola. Također su izvor energizirajućeg željeza i vitamina B1 koji pomažu u održavanju stabilnog rada srca.

Sadrži li leća gluten? Leća je prirodno bez glutena i preporučuje se osobama s celijakijom i drugim poremećajima povezanim s glutenom. Međutim, kao i zob, čini se da su pod povećanim rizikom od kontakta sa žitaricama koje sadrže gluten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
USKORO
VOYO logo