Bezglutenska prehrana / Ima li leća glutena? Koje su osnovne karakteristike leće?

Image
Foto: Pixabay

Leća je vrlo popularna i hranjiva namirnica koja se često priprema. Saznajte ima li leća glutena i koje su osnovne dobrobiti leće.

23.8.2023.
15:49
Pixabay
VOYO logo

Koje su prednosti leće? Smatra se da redovito jedenje leće smanjuje rizik od kroničnih bolesti kao što su dijabetes, pretilost, rak i bolesti srca. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih spojeva zvanih fenoli.

Leća je posebno bogata prebiotičkim vlaknima koja pospješuju rad probave i 'pohranjuju' korisne crijevne bakterije koje su toliko važne za naše zdravlje. Prehrana bogata vlaknima povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od raka debelog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leća je bogata vlaknima, folatom i kalijem što je čini odličnim izborom za srce te za kontrolu krvnog tlaka i kolesterola. Također su izvor energizirajućeg željeza i vitamina B1 koji pomažu u održavanju stabilnog rada srca.

Sadrži li leća gluten? Leća je prirodno bez glutena i preporučuje se osobama s celijakijom i drugim poremećajima povezanim s glutenom. Međutim, kao i zob, čini se da su pod povećanim rizikom od kontakta sa žitaricama koje sadrže gluten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo