Koje su prednosti leće? Smatra se da redovito jedenje leće smanjuje rizik od kroničnih bolesti kao što su dijabetes, pretilost, rak i bolesti srca. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih spojeva zvanih fenoli.
Leća je posebno bogata prebiotičkim vlaknima koja pospješuju rad probave i 'pohranjuju' korisne crijevne bakterije koje su toliko važne za naše zdravlje. Prehrana bogata vlaknima povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od raka debelog crijeva.
Leća je bogata vlaknima, folatom i kalijem što je čini odličnim izborom za srce te za kontrolu krvnog tlaka i kolesterola. Također su izvor energizirajućeg željeza i vitamina B1 koji pomažu u održavanju stabilnog rada srca.
Sadrži li leća gluten? Leća je prirodno bez glutena i preporučuje se osobama s celijakijom i drugim poremećajima povezanim s glutenom. Međutim, kao i zob, čini se da su pod povećanim rizikom od kontakta sa žitaricama koje sadrže gluten.