Svijet žitarica /

Ima li ječam gluten? Koje su osnovne karakteristike i dobrobiti ječma?

Image
Foto: Pixabay

Ječam je vrlo popularna žitarica koja ima vrlo široku primjenu. Saznajte ima li ječam gluten.

22.8.2023.
15:59
Pixabay
VOYO logo

Ječam je žitarica koju ljudi mogu koristiti u kruhu, pićima, varivima i drugim jelima. Kao cjelovita žitarica, ječam osigurava vlakna, vitamine i minerale za zdravu funkciju tijela. Sve to nudi razne zdravstvene prednosti. Konzumiranje prehrane bogate cjelovitim žitaricama kao što je ječam može pomoći u smanjenju rizika od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, određenih vrsta raka i drugih kroničnih zdravstvenih problema.

Sadržaj kalija, folata, željeza i vitamina B-6 u ječmu, zajedno s nedostatkom kolesterola, su vrlo dobre karakteristike za poboljšavanje kardiovaskularnih funkcija.

Sadrži li ječam gluten? Da, ječam sadrži gluten. Sadrži oko 5 do 8 posto glutena, tako da ga ne bi trebali konzumirati osobe s celijakijom ili necelijakijom osjetljivosti na gluten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni
USKORO
VOYO logo