Uvijek su jela koja pripremaju naše bake najfinija. One su recepte preuzeli od svojih mama i baka, što daje dodatnu posebnost. Posebno su dragocjena starinska jela bez mesa koja odišu lakoćom pripreme, a punoćom okusa.
Starinska jela bez mesa pripremaju se od svega par sastojaka, jer nekada nije bilo mogućnosti za raskošom namirnica. Najpopularnija starinska jela bez mesa su palenta s jogurtom te riža na mlijeku.
Palenta s jogurtom priprema se tako da se stavi kuhati vodu s malo soli. Kada zavri, dodaje se kukuruzna krupica (palenta) i dobro se miješa kuhačom ili pjenjačom. Na otprilike litru vode, trebate 4 do 5 žlica palente. No, gustoća koju želite ovisi o vama. Kada je gotovo, dodajte čvrsti jogurt i poslužite.
Drugo jelo je riža na mlijeku za koju trebate kuhati rižu u posoljenoj vodi maksimalno pet minuta. Zadim procijedite rižu, a mlijeko s prsthovatom soli stavite kuhati. Kada zavri, dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije mlijeko. Možete i ostaviti malo mlijeka, ovisno kako volite. Za kraj dodajte pola žličice šećera i pomiješajte.
Ova starinska jela bez mesa jela su se nekada svaki dan jer su namirnice bile lako dostupne i jeftine. Osim toga, ova starinska jela bez mesa bila su zdrava, a još uvijek jesu stoga ih uvedite u svoj jelovnik.