Slatke pite od prhkog tijesta ukusni su deserti koji bez problema mogu zadovoljiti vašu neodgodivu želju za slatkim okusima. Prhko tijesto je bogato maslacem pa ima laganu i hrskavu teksturu koja se savršeno slaže s različitim voćem, kremama ili drugim slatkim punjenjima. Za vas smo pripremili nekoliko jednostavnih recepata za slatke pite od prhkog tijesta koje biste mogli isprobati.
Voćna pita
Pripremite prhko tijesto tako da započnete miješanjem 2 šalice glatkog brašna, 1/2 šalice šećera i prstohvat soli. Dodajte 1 šalicu hladnog maslaca narezanog na kockice i trljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Nakon toga dodajte 1 jaje i 1-2 žlice hladne vode (po potrebi) da biste lakše oblikovali tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Dok se tijesto hladi, pripremite voćno punjenje po izboru, poput narezanih jabuka, bobičastog voća, breskvi ili šljiva.
Pomiješajte voće s malo šećera, limunovog soka i začina po želji, npr. cimet ili vanilija. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 190°C. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za pitu te napunite voćnim punjenjem. Prekrijte vrh pite drugim komadom tijesta ili napravite rešetku od tijesta na vrhu. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta, odnosno dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a voće meko i sočno.
Čokoladna pita
Prhko tijesto pripremite na isti način kao u prethodnom receptu. Za nastavak recepta u lonac ulijte 1 šalicu vrhnja za šlag i lagano ga zagrijte na štednjaku. U zdjeli pomiješajte 200 g nasjeckane tamne čokolade s 2 žlice maslaca. Dodajte zagrijano vrhnje za šlag i miješajte sve dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka. Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup za pitu, a zatim ga napunite čokoladnim punjenjem. Pitu pecite 25-30 minuta ili dok tijesto ne postane hrskavo, a čokolada se stegne.
Ovo je samo nekoliko primjera slatkih pita od prhkog tijesta. Kod kuće možete eksperimentirati s različitim punjenjima, poput voća, čokolade, karamela, orašastih plodova ili sira. Uživajte u pripremi i degustaciji ovih ukusnih slastica!