Kada vam je dosta pečenih jela, fina kuhana jela neka budu vaš izbor. Naime, fina kuhana jela imaju brojne prednosti poput toga da se jednostavno pripremaju, lagana su, nutritivno bogata i praktična. To znači da ih možete pojesti odmah, ponijeti sa sobom ili jednostavno zamrznuti pa imati za ručak kada isti ne stignete pripremiti. No, koja su to fina kuhana jela?
Za početak, u fina kuhana jela pripadaju različite juhe - od onih pilećih, goveđih pa preko različitih povrtnih. Evo recept za jednu povrtnu juhu od cvjetače i mrkve:
- 2 mrkve
- 1 cvjetača
- Voda
- Sol, papar
- Kockica maslaca
Mrkvu i cvjetaču očistite, narežite na veće komade te prokuhajte u posolenoj vodi 10 minuta. Zatim prebacite kuhano povrće u blender, dodajte malo vode i naparvite dobru kašastu smjesu. U loncu rastopite kockicu maslaca te dodajte izblendano povrće. Ostavite da povrće otpusti vodu, miješajući cijelo vrijeme, a zatim dodajte vodu (otprilike 200 ml). Ostavite da se krčka 10 minuta, dok ne počne gusnuti. Ako vam je previše gusta, dodajte još vode. Na kraju još posolite i popaprite prema želji.
U fina kuhana jela također pripadaju različita variva, kuhano meso i salate. Vrlo jednostavno kuhano jelo jest kuhana junetina s krumpirom, a treba vam:
- 1 kg junećeg buta
- 4 veća krumpira
- Sol, papar
- Peršin
- Maslinovo ulje
Juneći but u komadu stavite kuhati u veliki lonac u posoljenu vodu. Kuhajte sat vremena. Zadnjih 20 minuta ogulite krumpire, narežite ih na četvrtine te stavite kuhati u poseban lonac u posoljenu vodu. Kuhajte krumpir nakon vrenja 15 minuta. Kada je junetina gotova, narežite na komade, a krumpir procijedite. Maslinovo ulje pomiješajte s peršinom te prelijte preko krumpira. Poslužite zajedno s junetinom.
Fina kuhana jela nije teško za pripremiti, stoga nemojte okolišati!