Fina zimska variva najbolji su odabir za jelo u hladnim danima jer ugriju, ali i naš organizam nutritivno obogate. Ova vrsta jela također je posebna jer postoje različita fina zimska variva, od onih povrtnih, do mesnih i ribiljih varijanta. Isto tako, fina zimska variva mogu se jesti i u ostalim godišnjim dobima, a razlikuje se jedino odabir povrća s obzirom na sezonu.
Evo nekoliko ideja za fina zimska variva:
- manja konzerva graška
- manja konzerva slanutka
- luk
- mrkva
- voda
- pasirana rajčica
- sol, papar
- lovorov list
Luk narežite na skroz sitne komadiće. Prodinstajte ga u loncu na malo maslinova ulja. Dodajte mrkvu koju ste prethodno očistili i narezali na kockice, a zatim grašak i slanutak koji ste prethodno oprali. Sve zajedno pomiješajte, dodajte vodu i pustite da zavri. Kada zavri, začinite sa žličicom soli, malo papra te dodajte lovorov list. Pustite da se krčka 15 minuta, a zatim dodajte 3 žlice pasirane rajčice. Sve pomiješajte i ostavite još 10 minuta da se krčka.
U slučaju da želite mesnu varijantu, predlažemo da u ovaj recept dodate svinjski but koji ste prethodno narezali na kockice. Svinjski but dodajte se na luk te zatim ostatak povrća. Fina zimska variva s mesom kuhaju se nešto duže, 45 minuta.
Također, ostala fina zimska variva koja će vas ugrijati su grah i/ili mahune varivo.