Kremast, sanjiv i ugodan, rižoto od cikle maksimalno iskorištava kvalitetu cikle. Pogledajte kako se priprema rižoto od cikle.
Sastojci:
- 600 g svježe, cijele cikle
- 800 ml šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 velika ljutika sitno nasjeckana
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žličice mljevenog češnjaka
- 200 g riže
- 100 ml suhog bijelog vina
- 1 žličica soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
- 100 g svježe ribanog parmezana za posluživanje
Kako se priprema rižoto od riže?
Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 200 stupnjeva. Odrežite listove cikle blizu vrha cikle i dobro oribajte ciklu. Prelijte ciklu s 2 žlice maslinovog ulja, zatim zamotajte u limenu foliju. Stavite ciklu na lim za pečenje da uhvati sok, zatim pecite 50-60 minuta, dok vilica ne omekša.
Provjerite ciklu svakih 20 minuta kako biste bili sigurni da ne gori na dnu. Ako počnu zagorijevati, podlijte s malo vode, zatim ponovno zamotajte i nastavite kuhati. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane dok se dovoljno ne ohladi za rukovanje. Skinite koru i narežite na kriške.
Stavite 1/3 pečene cikle u blender s temeljcem. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, zatim je prebacite u lonac i lagano kuhajte. Rezervirajte preostale kriške repe.
U velikom, čvrstom loncu ili pećnici zagrijte preostale 2 žlice maslinovog ulja na srednje niskoj razini. Dodajte ljutiku, peršin, češnjak i kuhajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte rižu u lonac i promiješajte da se obloži, zatim dodajte vino i kuhajte 2 minute.
Pažljivo dodajte 2 pune žlice pirea od cikle, sol i papar. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri dok većina tekućine ne upije, 5-10 minuta. Nastavite dodavati pire od cikle, 2 žlice odjednom, miješajući svakih nekoliko minuta i pazeći da se riža ne zalijepi za dno. Nastavite dok ne potrošite svu tekućinu i dok riža ne postane mekana i kremasta; oko 25 minuta. Umiješajte kriške cikle. Poslužite rižoto od cikle prekriven parmezanom.