Kuharica /

Ideja i recept za ukusan rižoto od cikle kao glavni obrok

Image
Foto: Pixabay

Kako se priprema rižoto od cikle? Ovaj kremasti, ukusni rižoto od cikle savršen je i hranjiv ručak koji morate isprobati.

1.7.2023.
11:19
Pixabay
VOYO logo

Kremast, sanjiv i ugodan, rižoto od cikle maksimalno iskorištava kvalitetu cikle. Pogledajte kako se priprema rižoto od cikle.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 600 g svježe, cijele cikle
  • 800 ml šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 velika ljutika sitno nasjeckana
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žličice mljevenog češnjaka
  • 200 g riže
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 1 žličica soli
  • pola žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 100 g svježe ribanog parmezana za posluživanje

Kako se priprema rižoto od riže?

Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 200 stupnjeva. Odrežite listove cikle blizu vrha cikle i dobro oribajte ciklu. Prelijte ciklu s 2 žlice maslinovog ulja, zatim zamotajte u limenu foliju. Stavite ciklu na lim za pečenje da uhvati sok, zatim pecite 50-60 minuta, dok vilica ne omekša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite ciklu svakih 20 minuta kako biste bili sigurni da ne gori na dnu. Ako počnu zagorijevati, podlijte s malo vode, zatim ponovno zamotajte i nastavite kuhati. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane dok se dovoljno ne ohladi za rukovanje. Skinite koru i narežite na kriške.

Stavite 1/3 pečene cikle u blender s temeljcem. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, zatim je prebacite u lonac i lagano kuhajte. Rezervirajte preostale kriške repe.

U velikom, čvrstom loncu ili pećnici zagrijte preostale 2 žlice maslinovog ulja na srednje niskoj razini. Dodajte ljutiku, peršin, češnjak i kuhajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte rižu u lonac i promiješajte da se obloži, zatim dodajte vino i kuhajte 2 minute.

Pažljivo dodajte 2 pune žlice pirea od cikle, sol i papar. Miješajte i kuhajte na laganoj vatri dok većina tekućine ne upije, 5-10 minuta. Nastavite dodavati pire od cikle, 2 žlice odjednom, miješajući svakih nekoliko minuta i pazeći da se riža ne zalijepi za dno. Nastavite dok ne potrošite svu tekućinu i dok riža ne postane mekana i kremasta; oko 25 minuta. Umiješajte kriške cikle. Poslužite rižoto od cikle prekriven parmezanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo