Marcipan je tvrda slastica čiji su glavni sastojci šećer i mljeveni bademi.Marcipan je danas nezaobilazan sastojak brojnih slastica, kako zbog okusnih, tako i radi estetskih namjena.
Ukoliko želite iskušati vaše kulinarske sposobnosti koristeći ovu sjajnu namirnicu, preporučamo vam pripremu sitnih kolača s marcipanom i marmeladom.
Za pripremu sitnih kolača s marcipanom i marmeladom potrebno vam je:
- 300 g brašna
- 80 g šećera
- ribana korica jednog limuna
- 100 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1-2 žlice hladne vode
- 200 g marcipana
- 40 g šećera u prahu
- 100 g marmelade po želji
Brašno pomiješajte sa šećerom te dodajte naribanu koricu limuna. Maslac je potrebno nasjeckati na kockice pa ga dodajte u posudu sa šećerom, brašnom i limunom. Nakon toga dodajte dva žumanjka i jednu do dvije žlice vode (po potrebi).
Zamiješajte smjesu i napravite glatko tijesto. Vaše tijesto potom umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji cca. 30 minuta u hladnjaku kako bi se stisnulo.
Zagrijte pećnicu na 180°C, zatim tijesto izvaljajte na debljinu od otprilike 2 milimetra debljine i kalupima izrežite željene oblike. Vaše oblike pecite u pećnici 8 minuta, a nakon toga ih dobro ohladite.
U međuvremenu, marcipan izrežite na kockice i pomiješajte ga s prosijanim šećerom u prahu. Pobrinite se da se sastojci dobro sjedine. Marcipan stavite između dva papira za pečenje kako se ne bi lijepio za valjak te ga izvaljajte. Nakon toga marcipan izrežite istim kalupima kao i tijesto.
Svaki keks premažite marmeladom te na to stavite marcipan i poklopite s drugim keksom premazanim marmeladom pa lagano pritisnite. Uživajte u vašim sitnim kolačima s marcipanom i marmeladom.