Mirisni i hrskavi lješnjaci pružaju kolačima poseban karakter i bogatstvo okusa koji osvaja sva nepca pa i ona nešto zahtjevnija, a ne samo od provjerenih sladokusaca. Ako ste ljubitelj slatkih delicija i želite istražiti nove dimenzije slatkog užitka, kolač od lješnjaka je idealan izbor.
Za pripremu kolača od lješnjaka potrebno vam je:
Tijesto:
- 30 dag glatkog brašna
- 20 dag margarina
- 8 dag šećera
- 2 žumanjka
- 2 velike žlice vode
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 25 dag šećera
- 7 žumanjaka
- 10 dag čokolade u prahu
- 25 dag mljevenih lješnjaka
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 vanilin šećera
- malo ruma
- 7 bjelanjaka
Od brašna, margarina, šećera, žumanjaka, vode i praška za pecivo zamijesite tijesto te ga podijelite na 2 dijela. Za nadjev izmiksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte mljevene lješnjake, čokoladu u prahu, malo ruma, vanilin šećer i prašak za pecivo, a naposljetku umiješajte snijeg od 7 bjelanjaka.
Pleh veličine oko 40*24 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Prvu polovicu tijesta razvaljajte pa stavite u tepsiju. Zatim, na tijesto sipajte nadjev od lješnjaka te ga poravnajte žlicom. Drugi dio tijesta razvaljajte i pažljivo stavite preko nadjeva. Izbodite vilicom i stavite peći na 40-ak minuta. Nakon što se kolač od lješnjaka ohladi, posipajte ga šećerom u prahu i poslužite.