Kako bi piletina s roštilja bila još bolja pobrinut će se za to dobar umak. Donosim recept za ukusan umak za piletinu s roštilja s kojim ne možete pogriješiti. Prednost ovog recepta je u tome što ga možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci za umak za piletinu s roštilja:
- 1 žlica margarina
- 500g pasirane rajčice
- 2 žlice Worchestire umaka
- 60ml meda
- 6 žlica smeđeg šećera
- ½ žličice senfa
- ½ žličice čilija u prahu
- 1 žličica paprike u prahu
- 1/8 žličice papra
- 1/8 žličice umaka od ljute paprike
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- 80 m luka, naribanog
- 1 i ½ žličica kukuruznog škroba
- 1 žlica hladne vode
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žličica naribane korice limuna
Kako bi napravili ukusan umak za piletinu s roštilja, pomiješajte margarin, pasiranu rajčicu, Worchestire umak, med, smeđi šećer, senf u prahu, čili u prahu, papriku, papar, umak od ljute paprike, češnjak u prahu, muškatni oraščić i naribani luk te lagano kuhajte umak dok ne zavrije. Zatim pustite umak za piletinu s roštilja da polako pirja, nakon toga stavite poklopac i kuhajte malo više od 10 minuta.
Uzmite zdjelicu i u njoj pomiješajte kukuruzno brašno s hladnom vodom pri čemu pripazite da ne nastanu grudice. Smjesu koju ste dobili dodajte u pripremljeni umak i prokuhajte. Dodajte ocat, sok od limuna i koricu limuna, pa još malo prokuhajte kako bi se okusi spojili. Time je vaš umak spreman za prelijevanje preko piletine s roštilja.
U maloj zdjelici, izmješajte kukuruzni škrob s hladnom vodom da grudice nestanu. Dobivenu smjesu dodavajte u umak s mješalicom dok se smjesa ne zgusne. Dodajte jabučni ocat, sok od limuna i koricu limuna. Dok smjesa pirja, cijelo vrijeme miješajte (oko 5 minuta).