Poriluk se može pripremiti kao prilog, ali i kao glavno jelo. Vrlo ukusno i hranjivo jelo od poriluka je varivo. Postoje različite varijacije kako pripremiti poriluk na varivo. Donosimo jednostavan, osnovni recept kako pripremiti varivo od poriluka, ali koji možete prilagoditi svom ukusu.
Sastojci za pripremu poriluka:
- 2 poriluka
- 3 mrkve
- 3 krumpira
- sol
- papar
- 2 žlice brašna
- ulje
Kako pripremiti poriluk:
Najprije operite i očistite poriluk. Narežite ga na kolutove. Očistite krumpir i narežite na kockice. Mrkvu očistite i narežite na kolutove.
Pomiješajte povrće i stavite kuhati u vodu. Kada zavrije, smanjite vatru i neka se povrće lagano kuha. Dodajte malo soka od rajčice i kuhajte oko 20 minuta. Na kraju začinite sa soli i paprom.
Kada je povrće kuhano, napravite zapršku. Zagrijte malo ulja i dodajte dvije žličice brašna. Kada brašno dobije lijepu zlatno-žutu boju maknite s vatre i dodajte u poriluk.
Kratko prokuhajte poriluk sa zaprškom, začinite još prema potrebi i poslužite. Varivo od poriluka samo je jedan od načina kako pripremiti poriluk. Ovo je jednostavan i brzi recept, koji možete prilagoditi svom ukusu i dodati u varivo povrće prema želji. Što je više povrća to je bolje.