Palenta se može kombinirati s različitim namirnicama, a može se poslužiti i samostalno kao prilog. Najbolji i najjednostavniji recept za pripremu palente je onaj osnovni. Skuhajte palentu i pripremite je kao ukusan prilog uz bilo koju vrstu glavnog jela. S palentom kao prilogom ne možete pogriješiti.
Sastojci za pripremu palente:
- šalica palente
- 1 litra vode
- žličica soli
Kako pripremiti palentu:
Stavite kuhati vodu u koju ste dodali sol. Kada voda zakuha polako dodajte palentu uz neprekidno miješanje. Smanjite vatru i lagano kuhajte palentu oko 15 minuta uz povremeno miješanje. Kada se palenta dovoljno zgusne, odnosno kada se počne odvajati od posude tada je gotova. Prema želji dodajte malo maslca i miješajte dok se maslac ne otopi. Kada se maslac sjedini s palentom možete je poslužiti kao prilog uz meso, ribu, povrće ili različite umake.