Zamrzavanje ostataka hrane odličan je trik kad je blagdanski stol pun fine hrane tjednima. Ali postoji hrana koju nikad ne bi smjeli stavljati u frizer. Znate li koja?
1. Jaja u ljusci
Kad zamrznete jaje, bjelanjak i žumanjak će se raširiti, zbog čega će ljuska puknuti. Znate kako se tekućina raširi kad se pretvori u kruto stanje? Ista stvar događa se i s jajima. Prije zamrzavanja možete ih razbiti i pomiješati zajedno te zamrznuti. Tako mogu trajati do godine dana. Odlično za znati, ako ste pretjerali s nabavkom domaćih svježih jaja za kolače.
2. Pohana hrana
Najbolji dio pohanog mesa je njegova hrskavost, ali to nestaje kad ga stavite u frižider. Fino, prženo tijesto postat će mekano i kašasto. Iako ćete možda uspjeti vratiti okus stavljenjem u vruću pećnicu, ulje će tako prodrijeti u hranu. Ista stvar vrijedi i za krušne mrvice, koji su sastavni dio pohanja.
3. Vruća hrana
Iako je primamljivo samo ubaciti ostatke u zamrzivač, nemojte. Važno je čekati da se hrana do kraja ohladi prije spremanja. Ako stavite toplu hranu u zamrzivač, druga hrana će se početi djelomično odleđivati što omogućuje bakterijama da rastu i prošire se.
4. Kiselo vrhnje i jogurt
Kiselo vrhnje će se razdvojiti, kao i jogurt. Prihvatiljivo je za
kasnije korištenje u kuhanju, ali inače ga vjerojatno nećete
htjeti više pojesti. Pazite i sa zamrzavanjem ostalih mljiečnih
proizvoda jer će postati vodenasti zbog hladne temperature. Meki
sir i kremasti umaci, kao majoneza, neki su od sastojaka koje
nikad nemojte zamrzavati.
5. Krumpir
Krumpiri imaju veliki udio vode, pa će se formirati ledeni kristali kad stavite cijele, sirove krumpire. Vjerojatno će i pocrniti i pretvoriti se u kašu. Najbolje ih je čuvati u hladnom, suhom prostoru. Nije preporučljivo niti zagrijavati napravljeni krumpir, pa ga nema potrebe ni zamrzavati.