Hladna predjela nalaze se na prvom mjestu na jelovniku i serviraju se u malim porcijama. Cilj posluživanja hladnog predjela je da se potakne apetit kod gostiju, stoga najčešće hladna predjela imaju i dekorativnu funckiju. Hladna predjela ne smiju biti jako začinjena, a prije posluživana moraju biti dobro ohlađena.
Hladna predjela najčešće su lijepo dekorirana, a najčešće se u hladnim predjelima nalaze suhomesnati proizvodi, sirevi, riba i morski plodovi, različite salate, pite, ali može se naći na jelovniku i kavijar, kamenica...
Kanapei kao hladno predjelo često nađe mjesto na jelovniku. Oni se jednostavno i brzo pripremaju, izgledaju dekorativno. Za kanapei možete kombinirati različite namirnice.
Kao hladno predjelo možete pripremiti i punjena jaja koje možete puniti s čime volite, odnosno što vaši gosti vole. Deset jaja najprije tvrdo skuhate, prerežete na pola. Žumanjke izvadite van i pomiješate ga s tri mala kisela krastavca, 10 dkg majoneze, dvije žlice vrhnja, žlicom senfa i začinite sa soli i eventualno drugim začinima prema ukusu. Sve zajedno izmješajte i s tom smjesom punite bjelanjke od jaja.
Neka se hladno predjelo nađe na vašem jelovniku jer to će biti zanimljiv i dekorativni uvod u obrok.