Svaka kuća ima svoj način pripreme graha sa suhim mesom, neki koriste suha rebra, a neki više vole kobasice. Donosimo kako možete pripremiti grah sa suhim mesom.
Sastojci za grah za suhim mesom:
- 500 g sušenog graha
- 1-2 litre vode
- glavica crvenog luka
- mrkva
- ¼ zelene paprike
- 250 g suhog mesa
- žlica soli
- žlica suhe mješavine začina
- ¼ žlice papra
- lovorov list
- žlica pirea od rajčice
- 2 žlice ulja
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- žlica mljevene crvene paprike
Grah sa suhim mesom priprema:
Noć prije kuhanja potopite grah u hladnu vodu. Ujutro procijedite i operite grah i stavite u veliki lonac. Luk, mrkvu i papriku sitno nasjeckajte, dodajte grah, zalijte vodom i stavite na štednjak da prokuha.
Smanjite temperaturu i pirjajte sat vremena. Nakon sat vremena dodati suho meso i sve navedene začine. Grah ponovno poklopite i ostavite da se lagano krčka još sat i pol. Kad je grah omekšao, dodajte pire od rajčice i počnite pripremati prah. Češnjak sitno nasjeckajte, u manju tavu ulijte ulje i pustite da se zagrije pa dodajte češnjak da se kratko prodinsta. Nakon toga dodajte brašno i sve zajedno kratko pržite.
Maknite posudu sa štednjaka, umiješajte papriku, promiješajte, zalijte s malo vode od graha, vratite na štednjak da prokuha, pa sve ulijte u grah sa suhim mesom.
Pustite da se grah sa suhim mesom kuha još najmanje pet minuta, provjerite okus da li je potrebno još začina, ugasite štednjak i poslužite topli grah sa suhim mesom.