Gljive bukovače, uobičajeni naziv za vrstu Pleurotus ostreatus, jedna su od najčešćih vrsta kultiviranih gljiva u svijetu. Poznate su i kao biserne bukovače ili samo bukovače. Gljive bukovače prirodno rastu na i blizu stabala u umjerenim i suptropskim šumama diljem svijeta, a komercijalno se uzgajaju u mnogim zemljama. Gljive bukovače se jedu u raznim kuhinjama, a posebno su popularne u kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji. Mogu se sušiti i obično se jedu kuhane.
Gljive bukovače omiljene su diljem svijeta zbog svoje nježne teksture i blagog, slanog okusa. Gljive bukovče obično imaju široke, tanke klobuke u obliku kamenica ili lepeza, bijele su, sive ili žute boje, sa škrgama obloženim donjom stranom. Klobuci su ponekad naboranih rubova i mogu se naći u grozdovima malih gljiva ili pojedinačno kao veće gljive. Gljive bukovače su skuplje od bijelih šampinjona, ali manje od rjeđih gljiva poput smrčaka , a malo se pripremaju jer se mogu koristiti cijele ili nasjeckane. Koriste se čak i za izradu namještaja od micelija i mnogih drugih proizvoda.