Gamberi na tavi su popularno japansko jelo u koje mse gamberi prže na tavi i poslužuju s tartar umakom. Izvrsna stvar u vezi ovog recepta za gambere na tavi je što su pripremljeni u posebnom tijestu koje će oduševiti svakoga tko kuša gambere na tavi.
Sastojci potrebni da se pripreme gamberi na tavi su:
- 12 velikih gambera, očišćenih
- 30 grama višenamjenskog brašna
- 1 veliko jaje, lagano tučeno
- 1 šalica krušnih mrvica
- Biljno ulje
Sastojci za umak:
- 1 jaje, kuhano, sitno nasjeckano
- 2 žlice sitno nasjeckanog luka
- 2 žlice sitno mljevenih kiselih krastavaca
- 4 žlice majoneze
- Sol i papar, po ukusu
Kako biste pripremili gambere na tavi najprije osušite gambere papirnatim ručnicima. Pripremite tri posude te u prvu stavite brašno, u drugu razmućeno jaje, a u zadnju krušne mrvice. Obavezno dodajte malo soli i crnog papra u brašno, što pomaže dodati okus pri prženju. Prvo lagano umočite gambere u brašno, a zatim u posudu s jajem te za kraj umočite gambere u posudu s krušnim mrvicama. U dubokoj tavi zagrijte ulje te pržite gambere u tavi dok ne porumene, okrećući jednom, prije nego što gambere premjestite na tanjur prekriven papirnatim ručnikom da se ocijede.
Kada su gamberi na tavi gotovi, vrijeme je za izradu umaka. Za izradu umaka u maloj zdjelici pomiješajte sitno nasjeckano kuhano jaje, mljeveni luk i kisele krastavce te majonezu. Začinite po ukusu soli i paprom. Ovaj recept za gambere na tavi uz umak je gotov te su gamberi na tavi spremni za posluživanje. Dobar tek!