Kako se priprema ovaj ukusni talijanski kruh čije je tijesto mekano i prozračno? Savršeno upija maslinovo ulje i sve je tako balansirano, a focacccia ostaje svježa i sljedeći dan. Evo recepta za foccacciu s maslinama.
Sastojci za foccaciu s maslinama:
- 2 šalice tople vode
- 2 žličice suhog kvasca
- 4 1/2 šalice (otprilike) višenamjenskog brašna
- 2 žličice soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 24 crne ili zelene masline sušene u salamuri (grčke), bez koštica, prepolovljene
- 1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina ili 1 1/2 žličice (sušenog)
Priprema foccacije s maslinama:
Stavite 2 šalice tople vode u veliku zdjelu. Preko pospite suhi kvasac te promiješajte vilicom. Ostavite da odstoji dok se kvasac ne otopi, oko 10 minuta.
Dodajte 4 1/4 šalice brašna i soli u smjesu kvasca i promiješajte da se dobro sjedini (tijesto će biti ljepljivo). Mijesite tijesto za foccaciu s maslinma na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično, dodajući još brašna po žlicama ako je tijesto ljepljivo, oko 10 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu. U veliku posudu za ulje dodati tijesto, premazati. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči, oko 1 1/2 sata. Izbušite tijesto i umijesite u kuglu i vratite u istu zdjelu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči, otprilike 45 minuta ili manje.
Premažite lim za pečenje s 1 žlicom ulja. Izbušite tijesto. Prebacite na pripremljeni lim. Vrhovima prstiju istisnite tijesto na pravokutnik. Ostavite tijesto da odstoji 10 minuta. Tijesto prelijte s 2 žlice ulja. Po ravnomjerno pospite masline i nasjeckani ružmarin. Ostavite da se tijesto nepokriveno diže na toplom mjestu dok ne postane puhasto, oko 25 minuta.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Vrhovima prstiju pritisnite cijelo tijesto, stvarajući udubljenja. Pecite kruh do smeđe boje kore, oko 20 minuta. Poslužite foccaciu s maslinama toplu ili na sobnoj temperaturi.