Recept za focacciu može varirati po vašim željama, pa se tako focaccia može puniti sirom, kobasicom, ili se na nju može staviti razno začinsko bilje, voće i povrće.
Potrebni sastojci za izradu focaccije:
- 2 žlice meda
- 2 ½ žličice suhog aktivnog kvasca
- 5 šalica 625 g brašna
- 1 žlice soli
- 4 žlice maslinovog ulja
- 4 žlice maslaca
- 2-4 češnja češnjaka
Ovaj recept za focacciu se priprema na sljedeći način:
U posudi pomiješajte suhi kvasac s mlakom vodom, i dodajte 2 žlice meda. Dobro promiješajte i ostavite da stoji 5 minuta.
U smjesu kvasca, vode i meda dodajte brašno i sol i dobro promiješajte špatulom.
U drugu posudu dodajte maslinovo ulje, te dodajte dobiveno tijesto za focacciu. Tijesto je potrebno prekriti maslinovim uljem iz posude. Nakon toga pokriti posudu poklopcem i ostaviti da stoji u frižideru najmanje 8 sati do 1 dan, ili ostaviti na sobnoj temperaturi 3-4 sata.
Posudu za pečenje namažite maslacom, te dodajte maslinovo ulje na sredinu posude i dodajte tijesto za focacciu te ostatak maslinovog ulja.
Ostavite da se diže najmanje 1 ½ sat do 4 sata.
Za pečenje focaccije dobivene koristeći ovaj recept za focacciu potrebno je zagrijati pećnicu na 230°C. Tijesto za focacciu je spremno kada se polako vraća u prvotni oblik nakon što ju ubodete prstom. Maslinovim uljem nauljite prste i razvucite focacciu po posudi.
Otopite maslac, naribajte češnjak i dodajte ga u otopljeni maslac i kuhajte uz često miješanje 30-45 sekundi.
Kistom premazati tijesto maslacem i češnjakom.
Ovaj recept za focacciu sadrži porcije dovoljne za 10-12 serviranja, najbolje je konzumirati ju na dan kada je pečena. Ukoliko je potrebno ovaj recept za focacciu daje tijesto koje se može čuvati i u frižideru te je po vađenju iz frižidera potrebno zagrijati.