Domaće prhko tijesto i ukusan nadjev od jabuka osnovni su dijelovi fine prhke pite. Najprije napravite fino prhko tijesto i ostavite fa na 2 sata u hladnjaku. Za to vrijeme pripremite fini nadjev za prhku pitu od jabuka i krenite s pripremom pite. Ovu pitu od jabuka možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Tijesto za pitu od jabuka:
- 1 1/4 šalice brašna
- 2 žličica šećera
- 1/2 žličice soli
- 12 dkg maslaca
- 1 žlice vode ili ako je potrebno malo više
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak odmori. Za to vrijeme pripremite nadjev od jabuka.
Nadjev od jabuka
- 2 kg jabuka
- šalica smeđeg šećera
- žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- malo soli
- žličica maslaca
Kako se radi fina prhka pita od jabuka:
Jabuke ogulite i narežite na ploške.
Pomiješajte šećer, cimet, đumbir, muškatni oraščić i sol. Prelijte mješavinu začina preko jabuka. Promiješajte rukama i raširite jabuke u lim za pečenje da budu u jednom sloju. Pecite ih oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa. Kada su jabuke pečene izvadite ih i ocijedite sok. Ostavite jabuke da se ohlade.
Od soka od jabuke napravite sirup. Stavite sok u posudu i dodajte maslac i kuhajte lagano dok ne dobijete sirup. Ohladite sirup od jabuka.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa.
Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte prvi dio i položite u lim za pečenje. Izbodite vilicom. Stavite na koru jabuke i prelijte sirupom od jabuke. Drugi dio tijesta stavite na vrh i izbodite vilicom. Stavite peći pitu od jabuka u pećnicu na 45 minuta.