Kao i većina riba, oslić ima velike nutritivne vrijednosti koje doprinose uravnoteženoj prehrani. Osim toga, fileti oslića su fantastična opcija zbog pristupačne cijene.
Sastojci za pripremu filea oslića na tavi:
- 150 g fileta oslića
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni papar
- 50 g maslaca
- ½ limuna bez koštica
- 1 žlica začinskog bilja
File oslića na tavi priprema:
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte začinjene filete oslića s kožom prema dolje. Kuhajte oko dvije minute dok koža tek ne postane hrskava, zatim dodajte komadiće maslaca u tavu oko svakog fileta oslića i kuhajte još minutu dok koža ne postane hrskava.
Filete oslića okrenite i pecite još tri do četiri minute dok ne budu pečeni. To će ovisiti o debljini fileta. Filete oslića na tavi prebacite na zagrijane tanjure dok radite umak.
U tavu dodajte ostatak maslaca i ostavite da se lagano otopi na umjerenoj vatri. Kad se rastopi, dodajte malo soka od limuna i začinsko bilje, miješajući da se sjedini. Začiniti po želji. Ovim umakom žlicom prelijte filete oslića i poslužite uz brokulu kuhanu na pari i malo pirjanog mladog krumpira.