Jela s lukom /

Džem od crvenog luka - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Jeste li probali poslužiti džem od crvenog luka kao dodatak jelima? Ako niste vrijeme je da probate i napravite ukusan domaći džem od crvenog luka.

7.4.2023.
13:36
Pixabay
VOYO logo

Od crvenog luka možete napraviti i džem. Ovaj ukusan džem od crvenog luka odličan je dodatak glavnim jelima i prilozima. Napravite džem od crvenog luka, spremite ga u hladnjak i uvijek imajte pri ruci. Kako biste upotpunili glavno jelo ili prilog, uštedite si vrijeme i poslužite džem od crvenog luka.

Džem od crvenog luka sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 kg crvenog luka
  • 2,5 dcl crnog vina
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • žlica nasjeckanog svježeg timijana
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice mljevenog papra

Kako napraviti džem od crvenog luka:

Najprije pripremite luk tako da ga prepolovite i narežite na ploške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na maslinovom ulju dinstajte luk oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Tek kada luk omekša dodajte vino, šećer, majčinu dušicu, ovat i sol.

Ostavite da zavrije i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Kada dobijete gustu smjesu začinite sa soli i paprom prema ukusu.

Džem od crvenog luka prebacite u staklenke. Pustite da se ohladi i spremite u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo