Džem od crvenog luka - recept i priprema
Od crvenog luka možete napraviti i džem. Ovaj ukusan džem od crvenog luka odličan je dodatak glavnim jelima i prilozima. Napravite džem od crvenog luka, spremite ga u hladnjak i uvijek imajte pri ruci. Kako biste upotpunili glavno jelo ili prilog, uštedite si vrijeme i poslužite džem od crvenog luka.
Džem od crvenog luka sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
2 kg crvenog luka
2,5 dcl crnog vina
1/3 šalice smeđeg šećera
žlica nasjeckanog svježeg timijana
2 žlice balzamičnog octa
1/2 žličice soli
1/2 žličice mljevenog papra
Kako napraviti džem od crvenog luka:
Najprije pripremite luk tako da ga prepolovite i narežite na ploške.
Na maslinovom ulju dinstajte luk oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Tek kada luk omekša dodajte vino, šećer, majčinu dušicu, ovat i sol.
Ostavite da zavrije i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Kada dobijete gustu smjesu začinite sa soli i paprom prema ukusu.
Džem od crvenog luka prebacite u staklenke. Pustite da se ohladi i spremite u hladnjak.
403 Forbidden