Za izradu domaćeg svježeg sira ulijte mlijeko u veliki lonac i zagrijavajte dok temperatura ne dosegne 90 stupnjeva Celzijevih. Neprestano miješajte kako biste spriječili zagorijevanje na dnu lonca. Kad mlijeko dosegne željenu temperaturu, maknite ga s vatre i dodajte ocat. Ostavite da odstoji 10 minuta.
Cjedilo za pripremu domaćeg svježeg sira obložite gazom i stavite preko sudopera ili velikog lonca ili zdjele. Mlijeko se treba odvojiti na bijeli čvrsti dio i žućkastu tekućinu koju nazivamo sirutkom. Umiješajte sol u mlijeko, a zatim ulijte kroz cjedilo obloženo krpom. Pustite da se skuta nastavi cijediti u cjedilu barem sat vremena. Sirutku možete odbaciti ili je popiti.
Nakon što se domaći svježi sir ocijedio, tapkanjem ga oblikujte u kuglu i izvadite iz sirne krpe. Zamotajte sir u plastiku i čuvajte ga u hladnjaku do upotrebe. Domaći svježi sir obično traje oko tjedan dana.