Recept za sir /

Kako napraviti domaći svježi sir?

Image
Foto: Pixabay

Uz malo truda i dobre volje lako možete izraditi ukusan domaći svježi sir. Kako napraviti domaći svježi sir?

13.1.2022.
14:45
Pixabay
VOYO logo

Za izradu domaćeg svježeg sira ulijte mlijeko u veliki lonac i zagrijavajte dok temperatura ne dosegne 90 stupnjeva Celzijevih. Neprestano miješajte kako biste spriječili zagorijevanje na dnu lonca. Kad mlijeko dosegne željenu temperaturu, maknite ga s vatre i dodajte ocat. Ostavite da odstoji 10 minuta.

Cjedilo za pripremu domaćeg svježeg sira obložite gazom i stavite preko sudopera ili velikog lonca ili zdjele. Mlijeko se treba odvojiti na bijeli čvrsti dio i žućkastu tekućinu koju nazivamo sirutkom. Umiješajte sol u mlijeko, a zatim ulijte kroz cjedilo obloženo krpom. Pustite da se skuta nastavi cijediti u cjedilu barem sat vremena. Sirutku možete odbaciti ili je popiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se domaći svježi sir ocijedio, tapkanjem ga oblikujte u kuglu i izvadite iz sirne krpe. Zamotajte sir u plastiku i čuvajte ga u hladnjaku do upotrebe. Domaći svježi sir obično traje oko tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo