Ako još niste vrijeme je da pripremite domaći sir, donosimo vam recept kako jednostavno i brzo napravite sami domaći sir.
Potrebni sastojci za domaći sir:
- 2 L domaćeg kravljeg mlijeka (može i kupovno)
- 4 žlice jabučnog octa
- Sok velikog limuna (ili 2 manja) kao zamjena za ocat
- 1 dL jogurta (kao zamjena za ocat)
Domaći sir, upute za pripremu:
U loncu zagrijati mlijeko dok ne zavri.
Kad zavri dodati jabučni ocat, sok limuna ili jogurt.
Mlijeko će se zapjeniti i podići, tada ga je potrebno maknuti s peći. Kada se pjena spusti lonac s mlijekom vratite na peć i kuhajte otprilike 30 sekundi, tada će se sirutka početi odvajati. Ukoliko ne dođe do odvajanja sirutke potrebno je dodati još malo octa, limunovog soka ili jogurta.
Domaći sir procijedite, sirutku možete sačuvati.
Važno je da domaći sir procijedite dok je masa još vruća jer time dobivate masnu i ujednačenu strukturu sira. Domaći sir možete procijediti korištenjem gaze.
Nakon što ste ocijedili domaći sir stavite ga u pamučnu krpu, zamotajte, stavite u posudu i na njega položite neki teški predmet te ostavite da odstoji sat vremena.
Odmotajte domaći sir, stavite u posudu i ostavite u frižideru jedan dan.