Domaći sir /

Kako napraviti domaći sir?

Image
Foto: Pixabay

Domaći sir koji konzistencijom podsjeća na mozzarellu, jednostavan je za pripremu kod kuće i pravi se zagrijavanjem mlijeka do točke vrenja i dodavanjem limunovog soka, jabučnog octa i jogurta. Kako napraviti domaći sir?

27.10.2021.
10:49
Pixabay
VOYO logo

Ako još niste vrijeme je da pripremite domaći sir, donosimo vam recept kako jednostavno i brzo napravite sami domaći sir.

Potrebni sastojci za domaći sir:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 L domaćeg kravljeg mlijeka (može i kupovno)
  • 4 žlice jabučnog octa
  • Sok velikog limuna (ili 2 manja) kao zamjena za ocat
  • 1 dL jogurta (kao zamjena za ocat)

Domaći sir, upute za pripremu:

U loncu zagrijati mlijeko dok ne zavri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad zavri dodati jabučni ocat, sok limuna ili jogurt.

Mlijeko će se zapjeniti i podići, tada ga je potrebno maknuti s peći. Kada se pjena spusti lonac s mlijekom vratite na peć i kuhajte otprilike 30 sekundi, tada će se sirutka početi odvajati. Ukoliko ne dođe do odvajanja sirutke potrebno je dodati još malo octa, limunovog soka ili jogurta.

Domaći sir procijedite, sirutku možete sačuvati.

Važno je da domaći sir procijedite dok je masa još vruća jer time dobivate masnu i ujednačenu strukturu sira. Domaći sir možete procijediti korištenjem gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ste ocijedili domaći sir stavite ga u pamučnu krpu, zamotajte, stavite u posudu i na njega položite neki teški predmet te ostavite da odstoji sat vremena.

Odmotajte domaći sir, stavite u posudu i ostavite u frižideru jedan dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo