Domaći rezanci napravljeni samo od žumanjaka bogatiji su okusom, ali često budu premekani. Za razliku od vode i bjelančevina koje čine rezance lakšima za rukovanje i žilavijima. S kojim se brašnom rade domaći rezanci?
Domaći rezanci rade se od glatkog brašna, ono ima veći udio proteina koji povećava elastičnost tijesta. Domaći rezanci zahtjevaju umjerenu količinu brašno stoga je važno obratiti pozornost na količinu brašna koje se koristi, obzirom da ukoliko dodate preveliku količinu brašna isušit ćete tijesto, zato je potrebno lagano pobrašniti tijesto prije provlačenja kroz mašinu za izradu tjestenine.
Potrebni sastojci za domaće rezance:
- 400 g glatkog brašna
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 1-2 žlice hladne vode
- prstohvat soli
Domaći rezanci, upute za pripremu:
U posudu staviti brašno, jaja, žumanjke, sol i vodu.
Lagano mijesiti uz pomoć špatule, zatim nastaviti mijesiti rukom.
Kada tijesto postane homogeno potrebno ga je prebaciti na dasku i nastaviti mijesiti rukom, te po potrebi dodati brašno dok tijesto ne postane glatko i čvrsto.
Dobiveno tijesto potrebno je podijeliti na 5 dijelova i razvaljati ih vrlo tanko.
Dobiveno tijesto narezati na deblje trake i provući kroz mašinu za rezance.
Domaći rezanci suše se na stolu te ih je potrebno adekvatno skladištiti.