Domaći preljev za torte jednostavno je napraviti, a vaša torta (ili kolač) će dobiti posebnu aromu i okus.
Kako biste napravili domaći preljev za torte potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 500 g svježih jagoda/šumskog voća/višnja (prema vašoj želji) – u nedostatku svježih, možete koristiti i smrznuto voće
- preljev za torte
- šećer
- 600 ml vode
Priprema domaćeg preljeva za torte:
Domaći preljev za torte radite tako da za početak preljev za tortu pomiješajte s 2 žlice šećera i 4 žlice vode. Preostalu vodu stavite zagrijati do vrenja te dodajte voće. Ako koristite svježe voće, pričekajte da ono omekša i pusti svoj sok.
Ako koristite smrznuto voće, stavite manje vode i također pričekajte da ono omekša i pusti svoj sok. Kada voće omekša, uklonite ga s vatre te u njega ulijte prije pripremljen preljev za torte. Vratite na vatru te miješajući čekajte da zavri i da se zgusne. Kada dobijete željenu gustoću, sklonite s vatre, ostavite nekoliko minuta (ne više od 5) da se ohladi te prelijte preko željene torte.
Domaći preljev za torte možete koristiti i kao jestivu dekoraciju torti koju ćete poslužiti pokraj kriške na tanjuru.