Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Recept za pripremu sira /

Domaći kuhani sir - pripremite slatku ili slanu verziju

Domaći kuhani sir radi se od pravog domaćeg mlijeka. Donosimo vam recept za pripremu domaćeg kuhanog sira.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Domaći kuhani sir priprema se korištenjem pravog domaćeg mlijeka, može se kombinirati u slatkoj ili slanoj verziji. Možemo dodati razne začine poput vlasca, paprike, oraha u domaći kuhani sir te je za njegovu pripremu dovoljno pola sata.

Za domaći kuhani sir potrebno je 4 L mlijeka, sol i 150 mL alkoholnog octa. U lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri dok se mlijeko ne zagrije na dovoljnu temperaturu (taman prije nego što zavri). Zatim maknemo mlijeko s vatre i ostavimo ga da se ohladi na temperaturu od 45°C.

Kada se ohladi uklonimo koricu s površine mlijeka i u mlijeko ulijemo alkoholni ocat koji potpomaže grušanje mlijeka. Smjesu mlijeka, soli i octa potrebno je povremeno promiješati dok se sir ne počne odvajati i smjesa poprimi zelenkastu boju. Domaći kuhani sir zatim procijedimo kroz sito i ostavimo da se dobro ocijedi. Koristeći gazu ispiremo sir u hladnoj vodi na način da trljamo gazu između prstiju. Na taj način uklanja se višak kiselosti.

Zatim drugom rukom okrećemo donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedimo. Domaći kuhani sir potrebno je premjestiti iznad čvrstog sita, rastvoriti i ravnomjerno rasporediti po kalupu. Krajeve gaze preklopiti preko poravnate površine sira i na sve to staviti posudu sa ravnim dnom. Posuda služi kao teret kojim ćemo dobiti čvrsti domaći kuhani sir. Nakon toga slijedi cijeđenje koje traje 2 sata, nakon čega domaći kuhani sir vadimo iz gaze i polažemo ga na ravnu površinu.

Domaći kuhani sir pripremljen na ovakav način spreman je za konzumaciju odmah po vađenju iz kalupa, ili se može ostaviti na suhom i tamnom mjestu da odstoji čime će dobiti žućkastu koricu te mu ista produžuje vijek trajanja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike