Domaći kuhani sir priprema se korištenjem pravog domaćeg mlijeka, može se kombinirati u slatkoj ili slanoj verziji. Možemo dodati razne začine poput vlasca, paprike, oraha u domaći kuhani sir te je za njegovu pripremu dovoljno pola sata.
Za domaći kuhani sir potrebno je 4 L mlijeka, sol i 150 mL alkoholnog octa. U lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri dok se mlijeko ne zagrije na dovoljnu temperaturu (taman prije nego što zavri). Zatim maknemo mlijeko s vatre i ostavimo ga da se ohladi na temperaturu od 45°C.
Kada se ohladi uklonimo koricu s površine mlijeka i u mlijeko ulijemo alkoholni ocat koji potpomaže grušanje mlijeka. Smjesu mlijeka, soli i octa potrebno je povremeno promiješati dok se sir ne počne odvajati i smjesa poprimi zelenkastu boju. Domaći kuhani sir zatim procijedimo kroz sito i ostavimo da se dobro ocijedi. Koristeći gazu ispiremo sir u hladnoj vodi na način da trljamo gazu između prstiju. Na taj način uklanja se višak kiselosti.
Zatim drugom rukom okrećemo donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedimo. Domaći kuhani sir potrebno je premjestiti iznad čvrstog sita, rastvoriti i ravnomjerno rasporediti po kalupu. Krajeve gaze preklopiti preko poravnate površine sira i na sve to staviti posudu sa ravnim dnom. Posuda služi kao teret kojim ćemo dobiti čvrsti domaći kuhani sir. Nakon toga slijedi cijeđenje koje traje 2 sata, nakon čega domaći kuhani sir vadimo iz gaze i polažemo ga na ravnu površinu.
Domaći kuhani sir pripremljen na ovakav način spreman je za konzumaciju odmah po vađenju iz kalupa, ili se može ostaviti na suhom i tamnom mjestu da odstoji čime će dobiti žućkastu koricu te mu ista produžuje vijek trajanja.