Rok trajanja domaćeg humusa može varirati ovisno o sastojcima koje koristite i načinu pripreme. Domaći humus čuva se manje od tjedan dana u hladnjaku. Kako bi se postigao dulji rok trajanja, proizvođači humusa mogu dodati konzervanse. Međutim, ako to nije poželjno, toplinska obrada je alternativa. Ovdje možete saznati nešto više o roku trajanja domaćeg humusa.
Svježe pripremljeni humus u hladnjaku traje oko tri do pet, najviše sedam dana. Rok trajanja pripremljenog jela ne može se izvesti samo iz roka trajanja korištenih sastojaka. Tijekom obrade hrana dolazi u kontakt s različitim utjecajima iz okoline koji uvelike ubrzavaju proces kvarenja.
Sadržaj vode u hrani ovdje igra glavnu ulogu. Osušeni slanutak sadrži vrlo malo vode. Stoga je rok trajanja ovih sastojaka u izvornom stanju vrlo velik. Međutim, ako se slanutak kuha, udio vode se znatno povećava, što mu znatno skraćuje rok trajanja. Većina namirnica može se jako dugo čuvati osušena, ali nažalost ne i kuhana. Voda koju sadrži potiče rast mikroorganizama, kvasaca ili plijesni, čiji produkti metabolizma između ostalog uzrokuju promjenu okusa, mirisa i konzistencije te mogu imati negativan učinak na zdravlje.
Stoga je važno zapamtiti da rok trajanja humusa može varirati, pa ako primijetite čudan miris, okus ili boju svakako nemojte konzumirati takav humus.