Đuveč je tradicionalni turski recept, a pravi se od sporo kuhanog mesa s raznim povrćem poput patlidžana, paprike, rajčice i krumpira. Kao i kod mnogih drugih tradicionalnih jela, đuveč ima bezbroj varijanti.
Sastojci potrebni da se pripremi ovaj recept za domaći đuveč su:
- 1 srednji patlidžan narezan na kockice
- 1 srednja tikvica narezana na kockice
- 5 srednje velikih krumpira narezanih na kocke
- 2 glavice crvenog luka srednje narezane
- 2 češnja češnjaka nasjeckana
- 2 žlice nasjeckanog svježeg origana
- 1 limenka rajčice narezane na kockice
- 2 šalice tekućeg temeljca od povrća
- 1 žličica ljute paprike
- 1/2 žličice mljevenog kumina
- 1/2 žličice soli
- 1 prskanje maslinovog ulja
Kako bi pripremili ovaj recept za domaći đuveč najprije zagrijte pećnicu na 180°C. Zatim pripremite povrće. Pospite malo soli na patlidžan i ostavite 15 minuta sa strane te osušite papirnatim ručnikom. Pržite minutu na jakoj vatri. Složite povrće u lonac, po mogućnosti glineni. Započnite s dobrim prskanjem maslinovog ulja. Zatim u lonac stavite polovicu tikvica, krumpir, patlidžan, luk i češnjak. Pospite polovicom origana i peršinom te dodajte malo morske soli, ljute paprike i kima u prahu. Zatim dodajte polovicu rajčice. Stavite sljedeći sloj povrća. Završite s rajčicama. Kad je gotovo, ravnomjerno dodajte temeljac od povrća preko povrća i dobro ga pokapajte maslinovim uljem.
Domaći đuveč pecite 10 minuta bez poklopca. Zatim poklopite lonac i pecite dok povrće ne bude gotovo. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 170°C. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 150°C. Ovaj recept za domaći đuveč je gotov nakon 30 minuta te ga poslužite dok je topao. Dobar tek!