Domaća patka sa zagorskim mlincima, zagorski specijalitet, koji možete sami pripremiti. Priprema domaće patke sa zagorskim mlincima je nešto zahtjevnije, a potrebno vam je malo više od dva sata kako bi vaš zagorski specijalitet bio spreman za posluživanje.
Domaća patka sa zagorskim mlincima - sastojci:
- patka
- 2 jabuke
- 2 mrkve
- glavica luka
- četvrtina korijena celera
- 6 dkg džema od brusince
- papar
- sol
- 25 dkg domaćih zagorskih mlinaca
Domaća patka sa zagorskim mlincima - priprema:
Najprije narežete povrće i stavite ga u lim na kojem ćete peći patku. Patku posolite iznutra i izvana i začinite s paprom, majčinom dušicom te je premažite s masti. NAkon toga u patku stavite jabuke i stavite je u lim za pečenje zajedno s povrćem. Patku je najbolje peći u vatrostalnoj posudi.
Ulijete malo vode i dodate slanine prema želi te stavite poklopljenu peći na 200 stupnjeva oko sat vremena. Nakon sat vremena maknite poklopac i neka se patka peće još 40-ak minuta. Izvadite patku iz pećnice i narežite je na manje komade.
Za to vrijeme kad se patka peće pripremite mlince tako da ih posloite i prelijete velom vodom. Mlinci moraju odstajati kako bi se odmočili. Nakon što se mlinci odmoče, spremni su za posluživanje.
Domaća patka sa zagorskim mlincima je gotova i spremna za posluživanje.