Domaća pašteta od piletine savršena je za mazanje preko krekera ili prepečenih tankih ploški bageta. Za razliku od mnogih drugih pašteta, domaća pašteta od piletine je vrlo jednostavna za pripremu i ne oduzima puno vremena.
Sastojci za domaću paštetu od piletine su:
- 6 žlica maslaca
- 80 grama mljevene ljutike
- 450 grama pilećih jetrica
- Sol i papar, po ukusu
- 1 režanj češnjaka, samljeven
- 2 žlice kapara
- 1 žličica suhe majčine dušice
- 60 ml brendija
- 60 ml vrhnja za kuhanje
Prvo što trebate učiniti kada pripremate domaću paštetu od piletine je zagrijati maslac. Zagrijte 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri i pustite da maslac porumeni, oko 3 do 5 minuta. Ne dopustite da zagori. Zatim dodajte ljutiku i pirjajte 1 minutu. Dodajte jetrica. Pazite da ih dobro rasporedite u tavi kako bi se lakše zapekli. Jetrica pospite solju. Okrenite jetrice kad jedna strana porumeni, nakon oko 2 minute. Nakon što se jetrica zapeku, dodajte kapare, majčinu dušicu i češnjak te pirjajte još minutu.
Skinite posudu s vatre i dodajte brendi. Vratite posudu na vatru i pojačajte vatru i pustite da brendi zavrije i smanjite do konzistencije sirupa, oko 1 do 2 minute. Isključite toplinu i ostavite domaću paštetu od piletine da se ohladi. Nakon toga stavite paštetu u blender i promiješajte nekoliko puta da se sjedini.
Dodajte preostali maslac i vrhnje te izradite pire. Pašteta će izgledati malo rijetko, ali će se u hladnjaku stvrdnuti. Paštetu zapakirajte u manju zdjelicu, poklopite i stavite u hladnjak najmanje sat vremena prije upotrebe.