Dehidrirani batat odličan je dodatak vašoj smočnici. Batat možete dehidrirati na nekoliko načina - narezan na kriške, kockice, nasjeckani ili pire ovisno o krajnjoj upotrebi. Samo svakako prvo skuhajte ili blanširajte batat.
Sve što vam je potrebno je 1-3 kg batata. Odlučite koji oblik sušenog batata preferirate - pire, narezan na kockice ili nasjeckani.
Za pire, narezan na ploške ili na kockice, ispecite batat prije dehidracije. Za isjeckanu verziju, narežite sirovi batat i blanširajte prije dehidracije. Kako bi pravilno dehidrirali batat, slijedite ove upute.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Batat probodite 3-5 puta vilicom ili nožem. Stavite na lim za pečenje i pecite 35-45 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i ogulite. Zgnječite ili napravite pire od batata u blenderu.
Po potrebi dodajte malo vode. Raširite tanko i dehidrirajte na 58°C dok ne dobijete jednoliku boju, otprilike 6-8 sati.
Da provjerite je li pečeno, pritisnite batat ravnim prstima. Ako vaša ruka ostavi udubinu, nije gotov. Ako dehidrirani batat jedete kao voće, osušite ga skroz. Ako ga koristite u receptima ili za rehidriranje kao pire od batata, sušite još dulje dok ne postane krhak i lako se lomi u male komadiće.