Za razliku od konzerviranih crvenih umaka za tortilje, ovaj domaći umak je bez nepotrebnih prerađenih sastojaka. Stoga započnite pripremu crvenog umaka za tortilje već sad.
Sastojci za crveni umak za tortilje:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice brašna
- 1 žlica mljevenog čilija u prahu
- 1 žličica mljevenog kima
- pola žličice češnjaka u prahu
- ¼ žličice sušenog origana
- ¼ žličice soli, po ukusu
- prstohvat cimeta
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 šalice juhe od povrća
- 1 žličica jabučnog octa
- svježe mljeveni crni papar
Priprema crvenog umaka za tortilje:
Ovaj se umak brzo skuplja kad počnete, stoga izmjerite suhe sastojke (brašno, čili u prahu, kumin, češnjak u prahu, origano, sol i po želji cimet) u malu zdjelu i stavite je blizu štednjaka. Stavite pastu od rajčice i juhu također blizu štednjaka.
U loncu srednje veličine na srednje jakoj vatri zagrijte ulje dok ne bude dovoljno vruće. Ovo bi moglo potrajati nekoliko minuta, stoga budite strpljivi i ne odmičite se od štednjaka!
Kad je gotovo, ulijte mješavinu brašna i začina. Uz neprestano miješanje kuhajte dok ne zamiriše i malo poprimi boju, oko 1 minutu. Umiješajte pastu od rajčice u smjesu, a zatim polako ulijte juhu uz stalno miješanje kako biste uklonili grudice iz crvenog umaka za tortilje.
Pojačajte vatru na srednje jaku i pustite da smjesa zakuha, a zatim smanjite vatru koliko je potrebno da lagano krčka. Kuhajte, često miješajući, oko 5 do 7 minuta, dok se crveni umak za tortilje malo ne zgusne i dok žlica ne naiđe na otpor dok ga miješate. Maknite s vatre, zatim pjenasto umiješajte ocat i začinite po ukusu velikom količinom svježe mljevenog crnog papra. To je to! Upravo ste pripremili crveni umak za tortilje.