Kako napraviti crveni umak za tortilje?
Za razliku od konzerviranih crvenih umaka za tortilje, ovaj domaći umak je bez nepotrebnih prerađenih sastojaka. Stoga započnite pripremu crvenog umaka za tortilje već sad.
Sastojci za crveni umak za tortilje:
3 žlice maslinovog ulja
3 žlice brašna
1 žlica mljevenog čilija u prahu
1 žličica mljevenog kima
pola žličice češnjaka u prahu
¼ žličice sušenog origana
¼ žličice soli, po ukusu
prstohvat cimeta
2 žlice paste od rajčice
2 šalice juhe od povrća
1 žličica jabučnog octa
svježe mljeveni crni papar
Priprema crvenog umaka za tortilje:
Ovaj se umak brzo skuplja kad počnete, stoga izmjerite suhe sastojke (brašno, čili u prahu, kumin, češnjak u prahu, origano, sol i po želji cimet) u malu zdjelu i stavite je blizu štednjaka. Stavite pastu od rajčice i juhu također blizu štednjaka.
U loncu srednje veličine na srednje jakoj vatri zagrijte ulje dok ne bude dovoljno vruće. Ovo bi moglo potrajati nekoliko minuta, stoga budite strpljivi i ne odmičite se od štednjaka!
Kad je gotovo, ulijte mješavinu brašna i začina. Uz neprestano miješanje kuhajte dok ne zamiriše i malo poprimi boju, oko 1 minutu. Umiješajte pastu od rajčice u smjesu, a zatim polako ulijte juhu uz stalno miješanje kako biste uklonili grudice iz crvenog umaka za tortilje.
Pojačajte vatru na srednje jaku i pustite da smjesa zakuha, a zatim smanjite vatru koliko je potrebno da lagano krčka. Kuhajte, često miješajući, oko 5 do 7 minuta, dok se crveni umak za tortilje malo ne zgusne i dok žlica ne naiđe na otpor dok ga miješate. Maknite s vatre, zatim pjenasto umiješajte ocat i začinite po ukusu velikom količinom svježe mljevenog crnog papra. To je to! Upravo ste pripremili crveni umak za tortilje.