Crvena papar se proizvodi od samljevenog ploda biljke iz obitelji Capsicum. Plodovi, obično poznati kao "čili" ili "čili papričice", su vatrenocrvene ili narančaste mahune koje rijetko narastu do više od 4 inča. Mljeveni proizvod varira od narančastocrvene, do tamnocrvene boje.
Obično se nalazi u prodavaonici začina kao fino mljeveni prah, crveni papar je ljuti začin koji može dodati ljutinu svakom receptu, od domaćeg ljutog umaka do chili con carnea. Ovaj glavni meksički začin porijeklom je iz Južne Amerike i počinje kao mala, tanka, svijetlo crvena paprika prije nego što se osuši i samlje u prah crvenog papra.
Ljutog, vatrenog okusa, crveni papar je jedan od glavnih sastojaka Tabasco umaka, a obično se koristi u širokom rasponu svjetskih kuhinja, poput kreolske, azijske, indijske, tajlandske, kineske, korejske i drugih. Pripadajući obitelji biljaka Capsicum Annuum, crveni papar je povezan s nizom paprika, uključujući jalapenos, paprike babure i čili paprike iz Novog Meksika.