Crveni luk dostupan je tijekom cijele godine i bogat je flavonoidima i vlaknima. Osnovni je sastojak brojnih jela, a najčešće je i prvi korak u pripremi jela. Prvi korak je upravo dinstanje luka. Donosimo kratki vodič i upute za pravilno dinstanje crvenog luka.
Sastojci za dinstanje crvenog luka:
- žlica ulja ili masti
- 2 do 3 velike glavice crvenog luka, sitno narezane
- voda
- sol
Priprema dinstanja crvenog luka
Otopite mast ili ulje te dodajte crveni luk i dinstajte ga, često miješajući, dok dno lonca ne postane blijedosmeđe, za to je potrebno oko 5 minuta. Dodajte 2 žlice vode i zastružite drvenom kuhačom kako se crveni luk ne bi zalijepio prilikom dinstanja.
Nastavite dinstati, često miješajući drvenom kuhačom, dok se masa crvenog dinstanog luka ponovno ne nakupi, otprilike 2 minute duže. Dodajte još 2 žlice vode i ostružite zapržene komadiće crvenog luka. Ponavljajte dinstanje, dodavanje vode i struganje dok crveni luk potpuno ne omekša i postane tamno smeđi oko 15 minuta ukupno. Posolite dinstani crveni luk po ukusu.
Pripazite da crveni luk ne dinstate predugo kako ne bi zagorio.