Glavna razlika između crnog i bijelog vina je u boji grožđa. Također, razlika je i u tome je li sok od grožđa fermentiran sa ili bez kožice grožđa.
Za dobivanje bijelog vina grožđe se preša, a kožica, sjemenke i peteljke uklanjaju prije fermentacije. Međutim, da bi se dobilo crno vino, zgnječeno crveno grožđe izravno se prenosi u posude i fermentira s kožicom, sjemenkama i peteljkama. Kožice grožđa daju vinu svoj pigment, kao i mnoge osebujne zdravstvene spojeve koji se nalaze u crnom vinu.
Kao rezultat namakanja s ljuskom grožđa, crno vino je posebno bogato biljnim spojevima koji su prisutni u tim koricama, kao što su tanini.
Za proizvodnju vina koriste se različite sorte grožđa, uključujući sivi pinot, syrah i cabernet sauvignon. Dok se za proizvodnju crnog vina koriste isključivo crne sorte grožđa, a bijelo vino se zapravo može napraviti od crvenog ili bijelog grožđa. Na primjer, tradicionalni francuski šampanjac se pravi od crvenog pinota crnog grožđa.