Pečeni crni bakalar uparujemo na tavi s blitvom. Crni bakalar podnosi visoku toplinu i ostaje slastan i sočan iznutra čak i s pečenom korom izvana. Tekstura i okus su bez premca. Ovo jelo brzo je i jednostavno za večeru tijekom tjedna, ali dovoljno plemenito za goste.
Sastojke potrebne za pripremu ovog recepta za crni bakalar dijelimo na tri dijela. Prvi dio su sastojci za ukusan umak: 1 žumanjak, senf, sok od limuna, naribana korica limuna, jedan režanj češnjaka, sol, crni papar, maslinovo ulje i ulje repice.
Umak recepta za crni bakalar pripremite tako da kombinirate žumanjak sa senfom, limunovim sokom, koricom, češnjakom, solju i paprom. U polaganim i ravnomjernim dijelovima dodajte ulja dok se smjesa ne sjedini. To se može učiniti kuhačom, blenderom ili ručno pjenjačom. Staviti na stranu.
Sastojci potrebni za pripremu crnog bakalara su 4 komada fileta bakalara, maslinovo ulje te sol i papar. Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri u velikoj, po mogućnosti neprianjajućoj tavi. Ribu obilno začinite solju i paprom. Pecite 4-5 minuta sa kožom prema dolje dok ne porumeni i postane hrskava. Lagano okrenite ribu i pecite još 2-3 minute. Ribu ostavite sa strane da se odmori.
I na kraju pripremite blitvu. Sastojci za pripremiti prilog za ovaj crni bakalar su 2 snopa blitve, maslinovo ulje, mljeveni češnjak, mrvice crvene paprike, sok od limuna te sol i papar. Podesite vatru na srednju i u tavu dodajte 3 žlice maslinovog ulja. Brzo pirjajte češnjak i pahuljice crvene paprike, otprilike 30 sekundi, dok ne zamirišu. U tavu dodajte blitve i začinite solju i paprom. Pomičite blitvu po tavi kako bi ravnomjerno uvenula. Limunov sok dodajte neposredno prije posluživanja.
Ovaj recept za crni bakalar je gotov i bakalar je spreman za posluživanje.